DiBO önkiszolgáló autómosó technikai specifikációi
Nyomtat

ELŐNYOMÓ SZIVATTYÚ A DiBO ÖNKISZOLGÁLÓ AUTÓMOSÓKBAN

Az előnyomó szivattyú szerepének bemutatása előtt tekintsük át röviden a hozzátartozó alapegységet, a magasnyomású vízpumpát.

Az önkiszolgáló autómosó rendszerek lelke a nyomásfokozó pumpa, másnéven magasnyomású vízpumpa. Ez a berendezési egység gondoskodik a betáplált (vegyszeres) víz magasabb üzemi nyomásra való emeléséről. Ennek a pumpának köszönhetően tapasztaljuk tehát a mosóeszközökön a magasabb víznyomást, mely adott folyadékmennyiség áramlása mellett, meghatározott szűkítőn keresztül jön létre, és végső soron a tisztítóhatás egyik fő feltétele.

Az önkiszolgáló autómosókban tapasztalt vízáram „ereje” két tényező együttes eredménye:

  • fontos szerepe van a kilépő folyadék mérhető nyomásának a kilépési ponton (pl. mosólándzsa szórófeje),
  •  ugyanilyen fontos a kilépő folyadék mennyisége.

Hangsúlyoznunk kell az „együttes” szó jelentőségét, ugyanis lényegesen könnyebb alacsony folyadékmennyiséget magas nyomásra emelni, vagy jelentősebb folyadékmennyiséget egy alacsonyabb nyomás mellett kibocsátani, mint a számunkra előnyös két értéket (nagy mennyiségű folyadékot magas nyomáson) együttesen elérni. Így aztán az üzemi nyomás, vagy a szállított vízmennyiség egyenként, önmagában nem igazán releváns információ.

Egy-egy rendszer által kínált műszaki tartalom esetében mindig javasolt a két tényező együttes vizsgálata és az ajánlatok ilyen alapon történő összevetése. Ha mindkét (mosási eredményt befolyásoló) érték esetében jó eredményt szeretnénk elérni, akkor nagyobb űrtartalmú pumpára és magasabb villamos motorteljesítményre lesz szükségünk. Természetesen ez csak magasabb költségek mellett érhető el.


Ne felejtsük el, hogy az autómosásnak – ahogyan bármilyen vizes technológiás tisztítási folyamat hatásmechanizmusának – sarkalatos pontja a fizikai erő (víznyomás) és az áztató hatás (vízmennyiség). Ezek hiányában a folyamat kevésbé hatékony, vagy ezeket az elemeket más összetevővel kell helyettesíteni, pl. magasabb vízhőmérséklettel, vagy több és erősebb vegyszerrel.  
Egyes vegyszerfajták esetében a kompresszió mértéke nem fokozható határok nélkül.
A porsamponos rendszerek esetében alkalmazott oldatlan szemcsék például szintén áthaladnak a kompressziós kamrán keresztül és magasabb nyomás mellett erőteljesebb kopást okoznak ezekben a drága részegységekben.

Kiemelt jelentőséggel bír tehát a pumpa mérete és a rendszerbe integrált villamos motor teljesítménye. Ésszerű méretű vízpumpát alkalmazva 2 vagy 2,2kW teljesítményű villamos motorral nem lehetséges 10 liter/perc folyadékáramlást elérni 100 bar, vagy ennél magasabb nyomáson, tolerálható fordulatszám mellett.
A DiBO berendezések éppen ezért a szokásosnál lényegesen nagyobb méretű vízpumpát és 4 kW teljesítményű villamos motorokat alkalmaznak. A rendszer ezáltal könnyedén biztosítja a magas (130 bar) üzemi nyomást a lándzsából kilépve és a 14 liter/perc vízmennyiség áramlást.

Érdemes néhány szót ejteni a magasnyomású vízpumpák folyadék betáplálásáról is. Ahogy a nevük is sugallja, ezek a pumpák elsősorban a megfelelő bemeneti vízmennyiség nyomásának növelésére szolgálnak. Kevésbé alkalmasak ugyanakkor folyadékok felszívására, azaz a saját maguk folyadékkal történő ellátására, mondjuk víztartály irányából. Ilyen alkalmazás mellett a nem megfelelő vízellátottság nehézkes működést, szárazon futást, ezáltal gyorsabb elhasználódást eredményez.

Ennek kiküszöbölésére a fejlettebb rendszerek úgynevezett előnyomó szivattyút alkalmaznak, melyek nem csak egyetlen pumpának, hanem az egész rendszernek képesek megfelelő nyomáson a kívánt vízmennyiséget táplálni. Mindez egy előre meghatározott alapnyomás mellett történik, melynek értéket egy szenzorral folyamatosan mérik és ehhez illesztik az előnyomó pumpa működését. A DiBO önkiszolgáló autómosó rendszerek esetén ennek az alapnyomású hálózatnak a része valamennyi mosóbeálló nyomásfokozója, a hideg-lágy vizes rendszer és a meleg-lágy vizes rendszer.

A DiBO valamennyi általa telepített önkiszolgáló autómosó rendszerében önálló előnyomó szivattyút biztosít az ozmózis víz-körhöz, mely segít a nyomásfokozó pumpák tárolt folyadékkal ellátásában, ezáltal hosszabb élettartamot biztosít a számukra. A végfelhasználó ennek köszönhetően egy folyamatos, erőteljes és rázkódástól mentes vízfolyamot tapasztal – minden mosási programpont esetén.