DiBO önkiszolgáló autómosó technikai specifikációi
Nyomtat

GÉPI AUTÓSAMPON TÍPUSOK – FOLYÉKONY VS. POR

A gépészeti tulajdonságok és megoldások mellett ugyanolyan jelentőséggel bírnak a létesítményben használt vegyszerek és autóápolási anyagok. Főszabály, hogy önkiszolgáló autómosóban kizárólag olyan mosószert, vegyszert szabad használni, mely a gyártó által kifejezetten erre a célra lett kifejlesztve.

Az önkiszolgáló autómosókban használt vegyszerek két alaptípusát különböztetjük meg.

1.      PORÁLLAGÚ VEGYSZERSAMPON

Ezt a terméktípust rendszerint 20, vagy 25 kilogrammos zsákokba töltik, melyet légáteresztő, a párolgást elvezetni képes zárral látnak el. A porsamponok tárolása gondos körültekintést igényel, nem ajánlott a gépészeti helyiségben elhelyezni a pára okozta állagromlás elkerülése érdekében.

A használat során a porsampont egy tárolóedénybe töltik, ahonnan a rendszer egy speciális csigás, vagy szórótárcsás mechanika segítségével adagolja azt a kívánt mennyiségben egy előhígító tartályba.

Az említett porsampon tárolótartály kapacitása korlátozott, néhány kilogramm vegyszer egyidejű tárolására alkalmas. A tartály korlátozott tárolási képessége a porsampon érzékenységével magyarázható: a túl nagy tárolóedényben elhelyezett nagyobb mennyiségű anyag a környezet páratartalma, illetve a nagyobb saját tömeg miatt összeállhat és megtapadhat az edény falán, vagy letapadhat a mechanika részelemein.

A porsamponos rendszer a fentiek miatt nagyobb készletkövetési figyelmet is igényel.  Egy-két mosóbeállóig akár több napra is biztosítható a szükséges vegyszermennyiség a gépbe töltve, azonban ennél több beálló esetében már napi szinten érdemes ellenőrizni a készlet pillanatnyi állapotát.

Nagyon fontos a porsampon alkalmazása során a vízminőség. A porsampon elsősorban lágyvizes környezetben és az előírt állandó vízhőmérséklet mellett alkalmazható. Ez a feltételrendszer nem csak a vegyszer alkalmazhatóságára van hatással, annak hiánya a berendezés állagát is veszélyeztetheti.  A vízminőség változása (azaz a vízkeménység értékének kisebb-nagyobb arányú elmozdulása) a samponkeverék instabillá válásához, csomósodásához vezethet. Az előírt minimális vízhőmérsékletet is fent kell tartani. Ennek hiányában csökkenhet a termék hígulásának foka és ez végzetes hibákat okozhat az adagolórendszerben. A fentiek miatt a porsamponos rendszerek esetében nagyon fontos szerepe van a kifogástalanul, hibamentesen működő vízlágyító és vízmelegítő berendezéseknek.

Melyek tehát a porsampon előnyei?

 • Összességében a mai napig érvényes, hogy a porsamponos üzem alacsonyabb vegyszerköltség mellett tartható fent. Ugyanakkor azt is igaz, hogy a folyékony állagú vegyszerekhez képest magasabb közmű költség mellett üzemeltethető ez a fajta berendezés, elsősorban a porállagú vegyszerek számára szükséges magasabb folyadék hőmérséklet miatt.
 • A porsampon szintén fontos és előnyös tulajdonsága a koncentráltság, hiszen a hatóanyagok a lehető legtisztább formában vannak jelen a szárazanyagban.

Melyek a porsampon hátrányai?

 • Nehézkes kezelhetőség mind az utántöltés, mind az adagolás során. A porszemcse állagú vegyszeranyag oldótartályba való beleszórása nem tartozik az egyszerű feladatok közé. Csupán kevés gyártó adagolóberendezése képes hosszútávon biztosítani a megbízható adagolást.
 • A porsampon rendkívül kényes a tárolás és a felhasználás körülményeire. Legnagyobb ellensége a pára, ami az autómosó gépészeti helyiségeiben igen gyakori. A párásodás csomósítja a tárolt vegyszert, akár magában a zsákban is elkezdhet tömbösödni a termék. A nem megfelelően kialakított adagolóedényben sűrűn fordulhatnak elő akadások, torlódások, melyek kizárólag kézi segítséggel oldhatóak fel.
 • Porsampont kizárólag meleg vízzel keverve lehet alkalmazni. Ez a minimális hőmérsékleti érték a legtöbb esetben 55 fokos vizet jelent mind a keverőedényben, mind pedig a pisztolyból kilépő folyadék esetében. A már bekevert, de még fel nem használt vegyszerkeveréket a keverőedényben is melegen kell tartani a csomósodás elkerülése érdekében. A mosólándzsából kilépő folyadék hőmérséklete sem lehet alacsonyabb a jelzett értéknél.
 • A porsampon termékek gyártása során – a nagyobb hatékonyság érdekében – programozottan oldódó szemcséket alkalmaznak. Ezek az apró szilárd részecskék fizikai hatást gyakorolnak a tisztítandó felületre. Ezek a szilárd (abrazív) szemcsék – oldatlan formában – a vízpumpán is áthaladnak, felületi kopást és tömítés elhasználódást okozva.
 • A fel nem oldódott szemcsék romboló hatásának következményeként ezeknél a berendezéseknél nagyságrendekkel gyakoribb a tömítetlenség, a pumpák végletes elhasználódása. Bizonyos esetekben, gyakori használat mellett a szemcsék opálosodást okoznak az arra érzékeny felületeken, így a járművek fényszóróburkolatán.
 • A porsampon adagoló berendezések összetett szerkezetek, így ezek szabályozása szerviz szintű feladat.

2.      FOLYÉKONY ÁLLAGÚ VEGYSZERSAMPON

A folyékony vegyszerek esetében a tisztító komponensek a gyártás során, ellenőrzött körülmények között kerülnek bekeverésre. A folyékony vegyszer előállítása nem a helyszínen, kis mennyiségben történik, hanem nagytételben gyári környezetben.

A folyékony állagú vegyszer és ápolóanyagok bármilyen kiszerelésben elérhetők. Az optimális űrtartam a felhasználás helyének adottságaitól függ. A beszerzés lehetséges 5, 25, 200, 600, illetve 1.000 literes tárolóedényben is.

Az elmúlt évtizedekben a folyékony samponok komoly fejlődést mutattak a hatékonyság és a tartósság tekintetében egyaránt. Az ún. felületaktív anyagoknak köszönhetően a szennyoldó képesség nagyságrendekkel javult. A vegyszerek minősége évekig megőrizhető a tárolás során a stabil formulának köszönhetően.

A prémium minőségű, folyékony állagú samponok a tisztító hatást célzó összetevőkön túl további speciális adalékanyagokat is tartalmaznak a járműfelületek, illetve az autómosó gépészeti részegységek védelmére.

A folyékony állagú vegyszerek alkalmazásának köszönhetően jelentősen csökken az üzemeltetés energia szükséglete. Szemben a por állagú vegyszerek érzékenységével, a folyékony vegyszerek közömbösek az oldáshoz használt víz hőmérsékletére. Az elvárt tisztító hatást már lényegesen alacsonyabb hőmérséklet mellett, akár 35 fokon is biztosítják. Ugyanilyen közömbösséget mutatnak a víz lágyságának fokára is, bár eredményes alkalmazásuk és a berendezések védelme érdekében elsősorban lágyvizes környezetben javallott a használatuk.

Összegezve tehát a folyékony sampon előnyeit:

 • A folyékony samponok tárolása, kezelése a lehető legegyszerűbb. A lezárt kannák akár több évig is problémamentesen tárolhatóak, de nyitott állapotukban is több hónapig megőrzik valamennyi fontos tulajdonságukat. Akár 600, vagy 1.000 literes kiszerelés is elérhető, mely rendkívül hosszú, akár hónapokig tartó üzem kiszolgálását biztosíthatja.
 • A folyékony vegyszeradagolók meghibásodási gyakorisága rendkívül alacsony. A mechanikai részegységek hiánya hibamentes működést garantál.
 • Az új generációs folyékony samponok úgynevezett felületaktív anyagokat tartalmaznak, melyek erősítik a termékek hatékonyságát a letapadt szennyeződésekkel szemben. Ezek a kémiai anyagok csökkentik a víz felületi feszültségét, megkönnyítve az aktív anyagok behatolását a szennyeződésbe.
 • A folyékony samponos üzem további fontos előnye a szabad vegyszerválasztás lehetősége.
 • A tulajdonos önállóan, külső segítség nélkül képes megválasztani az alkalmazni kívánt vegyszertípust. A pontos beállításhoz szükséges egyetlen eszköz egy kézi pH mérő műszer, a kívánt értékek szabályozása pedig a berendezés kezelőfelületén keresztül egyszerűen elvégezhető.

Melyek a folyékony sampon hátrányai?

 • A folyékony állagú samponok nem tartalmaznak programozottan oldódó részecskéket.
 • A megfelelően stabil termékformula csak erős gyári hígítás mellett biztosítható, így ezeknek a termékeknek a szárazanyagtartalma körülbelül 10-20% közötti. A fennmaradó részt többnyire esővíz adja. Ez elsősorban a szállítás esetében jelent hátrányt, hiszen a tényleges hatóanyag hígítására szolgáló folyadék súlya extra költséget jelent, ezáltal eredményezve a porsamponhoz viszonyítva fajlagosan magasabb költséget.


Egyszerűbb tárolás és kezelhetőség, gazdaságosabb üzemeltetés, hosszabb élettartam a berendezés részegységeinek?
A DiBO egyértelműen a folyékony vegyszerek mellett tette le a voksát.


Az általunk forgalmazott önkiszolgáló autómosó rendszerekhez – a szabad vegyszerválasztás jogát is biztosítva – a prémium minőségű Flowey vegyszereket ajánljuk, melyekhez teljeskörű terméktámogatást nyújtunk partnereink részére.

Tekintse meg vegyszer kínálatunkat!