DiBO önkiszolgáló autómosó technikai specifikációi
Nyomtat

ROZSDAMENTES CSŐHÁLÓZAT A DiBO ÖNKISZOLGÁLÓ AUTÓMOSÓ RENDSZEREKBEN

Az alábbiakban azt a témát járjuk körül, hogy miért található minden esetben rozsdamentes csőhálózat a DiBO autómosókban és miért nem használunk műanyag csöveket önkiszolgáló autómosóink gépészetében.

Egy évtizeddel ezelőtt a legmagasabb minőségű rendszerek esetében is elterjedt és elfogadott megoldást jelentettek a különböző műanyag gépészeti csőrendszerek. Ragasztásos eljárással illesztett, műanyag csőhálózatot alkalmaztak még a legnagyobb gyártók is a bázisberendezésen belül és gyakran annak környezetében is a perifériás részegységek összekapcsolására. Az elgondolás jónak tűnt, hiszen egy viszonylag olcsó, gyorsan kivitelezhető és ellenálló megoldásnak látszott.
Néhány évvel később azonban egyre több és több berendezés esetében jelentkeztek a korai elhasználódás jelei. Különösen azoknál a gépészeti egységeknél jelent ez rendkívül nagy kockázatot, ahol a folyadékáramlás magasabb rendszernyomás mellett valósul meg.

Mi okozza a műanyag csövek esetében az idővel jelentkező tömítetlenséget, illetve kilyukadást?

A magasnyomású vizet alkalmazó önkiszolgáló autómosók esetében a műanyag csövek használata üzemeltetési szempontból kiemelt kockázatot rejt magában. A csőhálózatokban áramló, nyomás alatt lévő víz ugyanis lassan kihordja az illesztéseket, illetve azokat a felületi részeket, ahol a víz mozgásával kapcsolatos, alig észrevehetetlen áramlások keletkeznek. Érdekesség, hogy ugyanez a jelenség idővel egyébként a sárgaréz rendszerek esetében is megfigyelhető.

Egy műanyag csőhálózattal szerelt önkiszolgáló autómosó rendszer életében nagyjából az ötödik év után várhatók ezek a nehezen javítható hibák. Ilyenkor válik szükségessé egy nagyon költséges csőhálózat csere, többnyire valamilyen rozsdamentes acél rendszer beépítésével.


A DiBO prémium önkiszolgáló rendszereknél kizárólag rozsdamentes csőhálózatot
alkalmazunk mind a géptesten belül, mind pedig annak környezetében, a tágabb géptérben.
Ez a kialakítás hibamentes, tartós terméket eredményez a teljes élettartam alatt.

Javasoljuk, hogy minden esetben tájékozódjon, hogy a beszerezni tervezett önkiszolgáló autómosó gépészeti rendszer milyen csőhálózati megoldást alkalmaz!